Att använda och hantera en drönare kan innebära att man måste söka vissa tillstånd. Detta beror bland annat på vad produkten ska användas till, hur den ska användas och vart. Framförallt finns ett flertal regler och bestämmelser kring just användningen.
Alla typer av obemannade luftfartyg, vilket en drönare är, måste alltid befinna sig på ett sådant avstånd att den som styr fartyget hela tiden kan se det med sina egna ögon. Det räcker alltså inte att man kan se drönarens position exempelvis genom en kamera, smartphone eller annan enhet. Höjdbegränsningen är också bestämd att vara högst 120 meter. Vill man flyga över denna höjd krävs ett särskilt tillstånd från Transportstyrelsen men många drönare av den typ man köper i dagligvaruhandeln klarar ändå inte av att ta sig högre än så.
Man får heller inte flyga sin drönare inom kontrollerade luftrum, det vill säga huvudsakligen flygplatsers kontrollzoner. Vill man göra detta krävs tillstånd från flygtrafikledningen. Det har funnits flera uppmärksammade fall i media gällande situationer då hela flygtrafiken fått stängas ner under flera timmar på grund av att man upptäckt oannonserade drönare i luftrummet. Detta skapar alltså givetvis en säkerhetsrisk. Platser så som fängelser och kärnkraftverk räknas även de som restriktionsområden vilket är mycket förståeligt.
Drönare med inbyggd kamera
Många köper en drönare för att de vill kunna fotografera eller filma från hög höjd. Detta är ett mycket roligt tidsfördriv och en underhållning som dessutom kan ge fantastiskt vackra bilder. Vad många dock inte vet är att användning av drönaren på det sättet omfattas utav kameraövervakningslagen. Om man tänkt filma eller fotografera bör genast höra av sig till Länsstyrelsen för mer information kring om man behöver ansöka om ett särskilt tillstånd hos dem för fotografering.
Flygfoto räknas som ”geografisk information” vilket innebär att om du tänkt sprida eller publicera dina bilder och filmer krävs tillstånd från Lantmäteriet. Det är kanske lätt hänt att man lägger upp en film eller två på Facebook eller andra sociala medier utan att riktigt tänka efter, detta kan alltså innebära mycket negativa följder. Det bästa är helt enkelt att alltid höra av sig till aktuell myndighet för att få på papper på vilka tillstånd som behövs eller inte behövs! På det sättet behöver man inte alls oroa sig och man kan fortsätta flyga med sin härliga drönare.
Övriga tillstånd
Utöver det som redan nämnts behöver man också ansöka om tillstånd hos PTS om drönaren innehåller en radiosändare. Är flygningen kommersiell, det vill säga att man exempelvis tänkt sälja bilderna och filmerna måste man alltid ansöka om aktuella tillstånd. Detta gäller även om flygningen sker på uppdrag eller vid forskning samt om flygningen sker utom synhåll. Håll dig uppdaterad om vad just du behöver ansöka om, detta för att inte råka ut för otrevliga problem.